طبق قانون دولت تا 5 درصد حقوق دولتی دریافتی را می تواند به صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی تخصیص دهد ولیکن با توجه به محدودیت های بودجه ای مبلغ پرداختی به مراتب کمتر بوده است.
با توجه به ریسک پذیری بالای عملیات اکتشاف در معادن به نظر می رسد با مدیریت جدید صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی این نهاد دولتی گام های جدی تری در جهت رشد و توسعه بردارد.
دکتر محمدرضا عربی مزرعه شاهی دارای سال ها فعالیت در سازمان بورس و اوراق بهادار و دارای مدرک دکترای مدیریت ریسک است.
وی به عنوان یکی از متخصصان و مدیران باتجربه در سازمان بورس این بار به عنوان مدیرعامل صندوق سرمایه گذاری فعالیت های معدنی منصوب شده است.
آنچه در ادامه می خوانید گفتگو با محمدرضا عربی مزرعه شاهی است:
آقای دکتر به نظر شما صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی توانسته جایگاه قانونی خود را در این سال ها حفظ کند؟
از سال 77 قانونگذار طبق ماده 33 دولت را موظف کرد تا به عنوان یک پشتوانه برای سرمایه گذاران معدنی و پوشش خطر در انجام عملیات اکتشاف صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی را شکل دهد.
از سال 80 تاکنون صندوق شکل گرفته و با توجه به سرمایه 10 میلیارد تومانی صندوقی در زمان تاسیس و در حد مقدورات خود توانسته عملکرد نسبتاً مثبتی داشته باشد ولیکن همواره سرمایه کم صندوق یک ضعف در اجرای رسالت اصلی این نهاد دولتی بوده است.
با کاهش قیمت جهانی نفت و توجه دولت به ذخایر معدنی کشور و گذر از اقتصاد تک محصولی قطعا معدن می تواند هم از لحاظ دارا بودن ارزش افزوده بالا و نیز اشتغال زایی مناسب می تواند نقش مهمی در اقتصاد داشته باشد و توجه به این نکته ضروری است که حوزه معدن و صنایع معدنی با توجه به شرایط خود معمولاً نیروی کار بیشتری را مورد استفاده قرار می دهد .
افزایش سرمایه صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی چه میزان خواهد بود و تاکنون چه میزان از این عدد تامین شده است؟
صندوق توانسته مصوبه افزایش سرمایه تا 68 میلیارد تومان را از مراجع قانونی دریافت کند تا بتواند سهم بیشتری در پوشش خطر عملیات معدنکاری از اکتشاف تا فرآوری داشته باشد تاکنون حدود 25 درصد از معادن کشور به نحوی با صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی سر و کار داشته اند و این عدد به نسبت عدد خوبی است.
وی اشاره کرد تاکنون بیش از 20 میلیارد تومان از این رقم توسط ایمیدرو تامین شده است.
با توجه به اینکه از سازمان بورس اوراق بهادار به صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی وارد شده اید آیا برنامه خاصی را در این راستا دنبال می کنید؟
با توجه به اینکه در صندوق امکانات سخت افزاری، نرم افزاری و از همه مهمتر تیم کارشناسی قوی داریم خواهان توسعه منابع در صندوق هستیم و درنظر داریم از بازار سرمایه در راستای اهداف صندوق کمک بگیریم و در این میان صندوق میتواند ارتباط دهنده بازار سرمایه و مشتریان حوزه معدن باشد.
امیدواریم بتوانیم پس از انجام مقدمات لازم اوراقی که از سوی شرکت های معدنی عرضه می شود را تضمین کنیم همچنین صندوق این امکان را داشته باشد که اوراقی را منتشر و منابع حاصل را در اختیار معدنکاران قرار دهد تا از این طریق قادر به فراهم کردن شرایط لازم برای تامین مالی حوزه معدن باشیم.
جناب دکتر تمرکز اصلی شما به عنوان مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی بر روی کدام یک از بخش های معدنکاری است؟
اگرچه در نوشتار قانون بیشترین تمرکز صندوق بر روی بخش اکتشاف بوده است و این امر در عمل نیز پیگیری شده است لیکن طرحی به تازگی در هیات مدیره صندوق و هیات عامل ایمیدرو مبنی بر تخصیص 10 درصد یارانه تسهیلات اعطایی به طرح های فرآوری تصویب شده و کمک بسیار خوبی برای پوشش هزینه های مالی انجام شده در برخی واحدهای فرآوری مواد معدنی خواهد بود.
ضمن اینکه اگر بتوانیم سقف تسهیلات و پوشش های بیمه ای را در صندوق بالاتر ببریم قطعا می توانیم کمک شایانی در اکتشاف در پهنه های معدنی داشته باشیم که از اولویت های ایمیدور نیز می باشد.
آیا اولویت اصلی در صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی کانه های فلزی است؟
با توجه به اینکه استراتژی دولت و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بنابر رسیدن به ظرفیت بالاتر در حوزه فلزی و تولید 55 میلیون تن فولاد است، قطعا گروه کانه های فلزی، زغال سنگ و بعد از آن کانه های صنعتی در بخش اکتشاف و فرآوری از اولویت های اصلی صندوق است و ضمن اینکه گروه کانه های فلزی و ذغالسنگ بیشترین یارانه را در طرح فوق به خود اختصاص داده اند .
آیا از حقوق دولتی دریافتی از معادن مبلغی به صندوق نیز اختصاص می یابد؟
طبق قانون تا 5 درصد حقوق دولتی دریافتی را دولت می تواند به صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی تخصیص دهد ولی در سالجاری تاکنون حدود از 100 میلیون تومان در اختیار صندوق قرار گرفته است.
آیا برای دریافت 5 درصد حقوق دولتی پافشاری از سوی صندوق صورت گرفته است؟
مطمئناً صندوق خواهان دریافت کل 5درصد در هنگام تنظیم بودجه است لیکن طبق روال و بر اساس محدودیتهای بودجه ای زمانی که در دولت و بعد از آن در مجلس می رود از این رقم کاسته می شود و پس از آن در هنگام تخصیص نیزسازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز مجدد کاهش پیدا می کند و عملا صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی رقمی به مراتب کمتر از 5درصدرا دریافت می کند
با توجه به اینکه صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی اکتشاف معادن را به عنوان پر ریسک ترین بخش در عملیات معدنکاری تضمین می کند این رقم عدد بسیار بسیار پایینی و در حد خریدتجهیزات اولیه یک معدن نیز نمی باشد.
منبع: معدن 24